Jerome Épinette houdt van geuren die doen denken aan gastronomische kunst
Net als Ben Gorham houdt Jérôme Epinette, co-auteur en parfumeur van de Byredo geurcollectie, van minimalisme en complexiteit tegelijkertijd. Eigenlijk wilde hij sommelier worden. Maar omdat zijn moeder in een parfumerie werkte, hielp hij daar tijdens de schoolvakanties - en studeerde biochemie om naar het Parfumerie Instituut in Grasse te gaan en in 2003 aan de slag te gaan bij de Parijse vestiging van Robertet. In 2006 sloot Épinette zich aan bij het team van het pas opgerichte New York Creative Centre, van waaruit hij de conceptgeuren van Byredo formuleert - samengesteld uit de fijnste natuurlijke materialen, die hij synthetisch omweeft. Épinette stelt ook geuren samen voor Atelier Cologne, Ellis, Björk & Berries, & Other Stories en Floral Street. Épinette's romige lineaire geur Ylang Ylang Espresso voor Floral Street (2017) met zijn boeket van rode roos, ylang ylang, jasmijn, koffie, room en pepernuances heeft al verschillende prijzen gewonnen.
Jérôme Epinette ontving in 2021 de Universal Luxury Award van de Fragrance Foundation voor zijn Byredo Tabak Mandarin. De aangenaam hypnotiserende geurroes van Byredo Velvet Haze ensceneert perfect Gorhams ongedwongen wereld van moderne verlangens. Het bloemig-zoete boeket van kostbare, veelzijdige ingrediënten zoals ambrette en kokoswater, patchoeli, zoete cacao absolue en sensuele muskus is gebaseerd op de overtuiging dat de kostbare aantrekkingsstoffen kunnen worden verkregen zonder de dierenwereld te schaden. De muskusmallow van Jérôme Epinette, die zijn Byredo Velvet Haze domineert, imiteert de erogene geuren van muskusherten met zijn sensuele, dierlijke aroma's en is volledig veganistisch. De geplette, gedestilleerde zaden van het muskushert worden in India traditioneel gebruikt om uitputting tegen te gaan en de geest te kalmeren. Gesprayd op de polsen, nek of haren, geven ze iedereen die de Byredo Velvet Haze opdoet een vleugje van hun verlangende ontspanning.