De unieke allure van fijn oud
De grote ster van de sensuele, kruidige Montale Fantastic Oud is de kostbare hars van de adelaarsboom, oud. Dit kostbare ingrediënt is een van de absolute favoriete aroma's van parfumeur Pierre Montale en is terug te vinden in veel van de weelderige geuren van zijn Parijse parfumhuis. Montale beschrijft zichzelf zelfs als de "Franse ambassadeur van oud" en de exclusieve geur heeft een lange geschiedenis in Saoedi-Arabië en grote delen van het Oosten. Het harsachtige hout van de adelaarsboom wordt al meer dan 2000 jaar verbrand tijdens verschillende festiviteiten. Talloze ceremoniële rituelen maken gebruik van het aromatische wierookhout met zijn verleidelijke geur, waarvan wordt gezegd dat het een afrodisiacum effect heeft.
Met de toenemende belangstelling voor oosterse culturen en hun onweerstaanbare aroma's, kwam oud eindelijk naar Europa en begon zijn triomftocht door de westerse wereld. Pierre Montale is niet geheel onbetrokken bij de grote populariteit van oud, want hij was een van de eerste parfumeurs die de heerlijke geur prominent in zijn composities plaatste - zoals hij deed in Montale Fantastic Oud.
Oud is een van de duurste grondstoffen ter wereld. Met prijzen tot 50.000 euro per kilo is de hars vaak nog duurder dan goud. De olie die wordt gebruikt in de parfumindustrie is nog duurder. Afhankelijk van de beschikbaarheid kan een liter van deze waardevolle olie enkele honderdduizenden euro's kosten, terwijl de olie van de hoogste kwaliteit zelfs prijzen tot 1,5 miljoen euro kan opbrengen.
Deze hoge prijzen kunnen - ten minste tot op zekere hoogte - worden verklaard door het zeldzame voorkomen en de lange rijpingsperiode van deze exclusieve geur. De adelaarshoutboom, die uitsluitend in Zuidoost-Azië groeit, scheidt zijn bijzonder intens geurende hars alleen af wanneer hij wordt aangetast door een parasitaire schimmel. Om zich tegen deze schimmel te beschermen, blijft de hars binnen in het hout van de boom, waar het zijn unieke, aantrekkelijke aroma ontwikkelt. Pas na enkele jaren, meestal zelfs tientallen jaren, wordt het harsachtige kernhout geoogst en wordt het geurige oud eruit gedestilleerd.